29 Μαρτίου 2024
  • 29 Μαρτίου 2024
  • Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ν. Δένδιας για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και όχι αφελείς

Ν. Δένδιας για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και όχι αφελείς

By on 10 Απριλίου 2023 0 108 Views

«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

«Είναι λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα ανάλογη με αυτήν που αυτήν τη στιγμή τείνει η Τουρκία, θα ήταν εγκληματικό να το αγνοήσουμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, αλλά είναι εθνική υποχρέωση να το επιχειρήσουμε.

«Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε διεθνής παράγοντας θα πει “τι άλλο περιμένεις; Εσύ δεν ήθελες να μην σε απειλούν και να μην σε προκαλούν;”», πρόσθεσε.

«Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας συγκλίνουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αν η ηγεσία πλέον έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα θα ήταν θετικό», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία είναι πιθανό και καθόλου βέβαιο να έχει δει η Τουρκία τα γεωπολιτικά της συμφέροντα με διαφορετικό μάτι. Εμείς έχουμε θέσει ως προϋπόθεση διαλόγου τα ήρεμα νερά, όχι απειλές. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Οι βασικές μας γραμμές είναι σταθερές, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά δεν αλλάζουν».

«Όλα θα φανούν μετά τις εκλογές», υπογράμμισε τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν αφίστανται των πάγιων θέσεών της στην εξωτερική πολιτική. Εμείς είχαμε θέσει, όπως υπενθύμισε, ως προϋπόθεση ήρεμα νερά, μη απειλές.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «υπάρχει μία άτυπη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί μετεκλογικά να οδηγήσει σε προσπάθεια επανέναρξης σοβαρού διαλόγου για να βρούμε λύση στη διαφορά μας».

Πριν τους σεισμούς, όπως σημείωσε, υπήρχε απλώς προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ακραία ενδεχόμενα κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος στην προεκλογική περίοδο, ο οποίος θα έμπαινε στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε οτιδήποτε. Δεν υπήρχε κλίμα για σοβαρό διάλογο γιατί είχαμε θέσει ως όρο να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα.

Δεν σημαίνει, διευκρίνισε, ότι η Τουρκία υπέκυψε στον όρο μας, έδειξε μόνη της μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη μία πλήρη αλλαγή υποδείγματος.

Για την προσφυγή στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι προϋποθέτει συνεννοήσεις και κατανοήσεις.

«Δεν έχω κάτι δει κάτι χειρότερο στη ζωή μου στην Αντιόχεια… Μετά την τραγική επίσκεψη είναι γεγονός ότι πράγματι άλλαξαν όλα, η Τουρκία όχι μόνο δεν παραβιάζει στο Αιγαίο ή δεν κάνει υπερπτήσεις, δεν έχει πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο», επεσήμανε για την περίοδο μετά τους σεισμούς.

Η απόφαση προέρχεται από την τουρκική κορυφή, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ο οποίος υπογράμμισε πως απέναντι σε αυτήν τη συμπεριφορά η Ελλάδα έχει υποχρέωση να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται και ότι είναι και η ίδια έτοιμη να προσέλθει σε μία έντιμη συζήτηση.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *