24 Νοεμβρίου 2024
  • 24 Νοεμβρίου 2024
  • Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ποιο είναι το «Νησί του Πετρελαίου» στο Ιράν που μπήκε στο στόχαστρο Ισραήλ

Ποιο είναι το «Νησί του Πετρελαίου» στο Ιράν που μπήκε στο στόχαστρο Ισραήλ

By on 4 Οκτωβρίου 2024 0 48 Views

Τα ιρανικά πετρελαιοφόρα έχουν εγκαταλείψει το νησί Kharg εν όψει μιας πιθανής επίθεσης αντιποίνων από το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί εκδίκηση για το τεράστιο πλήγμα με πυραύλους την Τρίτη. Το νησί, που διαχειρίζεται το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, θεωρείται ότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στόχων αντιποίνων για το Ισραήλ.

«Η National Iranian Tanker Company (NITC) φαίνεται να φοβάται μια επικείμενη επίθεση από το Ισραήλ», ανέφερε η TankerTrackers στο Twitter την Πέμπτη το απόγευμα. «Τα άδεια υπερδεξαμενόπλοιά τους VLCC [Very Large Crude Carrier] εκκενώθηκαν χθες τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό πετρελαίου της χώρας, το νησί Kharg».

 

 

Γνωστό ως το «Oil Island» του Ιράν, βρίσκεται μόλις 15 μίλια μακριά από τη βόρεια ακτή του Ιράν, το νησί Kharg ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος υπεράκτιος τερματικός σταθμός αργού πετρελαίου στον κόσμο και ένα χτύπημα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Μια τέτοια επίθεση πιθανότατα θα τελειώσει θα οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του αργού περίπου 5%, καθώς ενέχει τη δυνατότητα για εκτεταμένη διεθνή αναταραχή – κυρίως στις εξαγωγές του Ιράν προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

 

 

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον όμιλο πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του για να στηρίξει την προβληματική του οικονομία εν μέσω κυρώσεων ετών.

Το Ισραήλ, αν αποφάσιζε να επιτεθεί στον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν στο νησί Kharg θα ήταν ακριβώς για να μειώσει τα έσοδα από το πετρέλαιο της χώρας. Το Ιράν είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, αντλώντας περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου το 2 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς.

 

 

Οι κυρώσεις περιορίζουν την παραγωγή του Ιράν και περιορίζουν τις πωλήσεις σε χώρες όπως η Κίνα. Ωστόσο, η απώλεια ιρανικών προμηθειών θα είχε επιπτώσεις

Οι επιθέσεις του Ιράν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε κοντινές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ανησυχία, δήλωσε η Helima Croft, αναλύτρια στην RBC Capital Markets, μια επενδυτική τράπεζα.

 

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *