27 Δεκεμβρίου 2024
  • 27 Δεκεμβρίου 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Εκθέσεις ΟΟΣΑ: Οι μισθοί που «καταρρέουν» στην Ελλάδα, τι απαντάει το υπουργείο Οικονομκών

Εκθέσεις ΟΟΣΑ: Οι μισθοί που «καταρρέουν» στην Ελλάδα, τι απαντάει το υπουργείο Οικονομκών

By on 12 Νοεμβρίου 2024 0 124 Views

Τα όσα συμβαίνουν με τους μισθούς στην Ελλάδα το 2024 αποκαλύπτουν Eurostat και ΟΟΣΑ με δύο εκθέσεις μέσα σε μία εβδομάδα. Τα στοιχεία κρίνονται άκρως απογοητευτικά και η ελληνική πραγματικότητα αποκαλύπτεται πλέον για τους μισθούς στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, μπορεί στην Ελλάδα ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης να αυξήθηκε το 2023 συγκριτικά με το 2022, όμως το ποσοστό ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα η χώρα μας να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη και να καταλαμβάνει πλέον την 3η θέση από το τέλος.

Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat ανεβάζουν τις μέσες ετήσιες αποδοχές του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα στα 17.013 ευρώ, έναντι 16.407 ευρώ το 2022. Η ποσοστιαία μεταβολή διαμορφώνεται στο 3,69% και αποτελεί μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ποσοστιαία βάση η Ελλάδα κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Δανία (είχε αύξηση 3,74% στις μέσες ετήσιες αποδοχές πλήρους απασχόλησης, οι οποίες όμως αυξήθηκαν στα 67.604 ευρώ), ενώ είχε καλύτερη επίδοση από τη Σουηδία (υπήρξε υποχώρηση 3,91% στα 44.619 ευρώ) και τη Μάλτα (αύξηση 1,98% στα 29.989 ευρώ).

 

Μας πέρασαν Ρουμάνοι και Πολωνοί, μας φτάνουν οι Ούγγροι

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2022 ξεπερνούσε (με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη μέτρησης) την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

Όμως, με βάση τα στοιχεία το 2023, η Ελλάδα έπεσε ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη. Για παράδειγμα, η Πολωνία είναι πλέον πολύ πιο ψηλά από την Ελλάδα, καθώς καταγράφηκε αύξηση 16,57% και διαμόρφωση των ετήσιων αποδοχών στα 18.054 ευρώ. Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρέθηκε και η Ρουμανία, η οποία εμφάνισε αύξηση 17,76% και διαμόρφωση του ετήσιου ποσού στα 17.739 ευρώ.

Άρα, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, ξεπερνάμε πλέον οριακά την Ουγγαρία, η οποία όμως πλησίασε πολύ την Ελλάδα ύστερα από ετήσια αύξηση 17,46%, και «καθαρά» μόνο τη Βουλγαρία, η οποία παραμένει στην τελευταία θέση με μέσες ετήσιες αποδοχές 13.503 ευρώ, οι οποίες όμως επίσης αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 13,66%.

Επίσης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθολογικά ζητήματα, με τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Ο μισθός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και υποδηλώνει έντονες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτελεί μια εκτενή ανάλυση της ποιότητας ζωής στις χώρες-μέλη του οργανισμού, αξιολογώντας διάφορους τομείς που επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών, όπως εισόδημα, εργασία, στέγαση, υγεία και κοινωνικές σχέσεις. Οι δείκτες αυτοί αποτυπώνουν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της Ελλάδας, παρουσιάζοντας μια σαφή εικόνα της καθημερινής ζωής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες.

 

Εισόδημα και εργασία

Στον τομέα του εισοδήματος και της εργασίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, οι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή η αγοραστική δύναμη των μισθών) έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με περισσότερους από το 65% των πολιτών να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 2010, γεγονός που δείχνει ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν γίνει εντονότερα με την πάροδο του χρόνου.

 

Τι απαντάει το υπουργείο Οικονομικών

Ανακοίνωσε εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «…η προσπάθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης να εμφανίζουν την Ελλάδα ως την χειρότερη χώρα του κόσμου κινείται πλέον στη σφαίρα του κωμικού».

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Με αφορμή την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευζωία στις 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού, απομόνωσαν τον δείκτη  που συγκρίνει εισοδήματα  μόνο της περιόδου 2019-2022 – δηλαδή μέχρι την περίοδο του covid και την ενεργειακή κρίση – για να στηρίξουν τη μηδενιστική κριτική τους. Όμως, τα νεότερα στοιχεία – διότι πλέον βρισκόμαστε στο 2024 – δείχνουν ότι στο διάστημα μεταξύ 2019 και α’ τριμήνου 2024 η Ελλάδα σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ!

Επιπλέον στην Ελλάδα το 2019 ο βασικός μισθός ήταν 650 ευρώ, σήμερα είναι 830 ευρώ και θα φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. Ασφαλώς το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Δεν πανηγυρίζουμε, λοιπόν, ούτε παραγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Σε όσους όμως προσπαθούν με “δημιουργική στατιστική” και κοπτοραπτική να μηδενίσουν την προσπάθεια που γίνεται η ίδια η πραγματικότητα θα τους δίνει την απάντηση.

Διότι, όπως αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα εγκυρότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εξίσου ή περισσότερο θετικές.

Αποδεικνύεται από την αύξηση των επενδύσεων κατά 53% κατά την περίοδο 2019-2023, το διπλασιασμό περίπου των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, αλλά και τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, και οι συνέπειες  είναι ακόμα εδώ. Ας μην παριστάνουν λοιπόν ότι ορισμένοι ανακαλύπτουν μέσω ΟΟΣΑ αυτό που όλοι τόσα χρόνια γνωρίζουμε. Είναι όμως εξίσου γνωστό ότι η οικονομία μας προχωρεί δυναμικά μπροστά και κάθε μέρα καλύπτει το χαμένο έδαφός…».

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *