24 Νοεμβρίου 2024
  • 24 Νοεμβρίου 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Ο νικητής στρατηγός Κατσιμήτρος και μια παρανόηση για το Έπος του ’40

Ο νικητής στρατηγός Κατσιμήτρος και μια παρανόηση για το Έπος του ’40

By on 28 Οκτωβρίου 2024 0 48 Views

Ο «Ψιθυριστής» την ψάχνει πολύ με την ιστορία, όχι μόνο την «επίσημη» αλλά και με αυτή που δεν γράφουν τα σχολικά βιβλία -αλλοίμονο- λόγω… χώρου! Προσοχή όμως: Δεν μιλάμε για θεωρίες συνομωσίας αλλά για έρευνα, δηλαδή την κανονική ιστορία αυτή που επαναξιολογείται μεν δεν αναθεωρείται δε.

 

Γράφει ο “ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ”

Το Έθνος γιορτάζει σήμερα, 28 Οκτωβρίου, την εποποιΐα του αλβανικού μετώπου κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 που συνιστά την πρώτη νίκη των ελεύθερων δυνάμεων κατά του φασιστικού και ναζιστικού άξονα, της χολέρας που μόλυνε την Ευρώπη και οδήγησε τη Γηραιά Ήπειρο στην απόλυτη καταστροφή με εκατομμύρια νεκρούς και το Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων!

Ποιος ή ποιοί όμως ήταν οι πρωταγωνιστές εκείνης της νίκης; Πρώτος και πάνω απ’ όλους ο λαός ο οποίος πολέμησε τους φασίστες που ζητούσαν «αβλαβή διέλευση» από τον Ελληνικό χώρο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα αυτοκρατορικά τους σχέδια. Στη συνέχεια ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς ο οποίος αρνήθηκε την… εκδούλευση στους Ιταλούς, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος και ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, διοικητής της 8ης Μεραρχίας με ζώνη ευθύνης το κύριο μέτωπο του πολέμου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα!

Σύμφωνα με μια παρανόηση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια ο στρατηγός Κατσιμήτρος αψήφησε τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού και περίπου έκανε του κεφαλιού του, οδηγώντας τον στρατό του σε νίκες επί νικών κατά των Ιταλών!

Κατά πόσο όμως είναι έτσι τα πράγματα; Εχει γραφτεί ότι οι διαταγές κατηύθυναν τους αμυνόμενους Έλληνες στρατιώτες να υποχωρήσουν σε δεύτερη γραμμή άμυνας και να πολεμήσουν, αν ήθελαν να πολεμήσουν, τους Ιταλούς, πολύ πιο πίσω από την αμυντική γραμμή Ελαίας – Καλαμά. Ο Κατσιμήτρος, αντίθετα προς τις διαταγές οργάνωσε την άμυνα στην πρώτη γραμμή και εξέδωσε τη δική του διαταγή προς τους άνδρες της 8ης Μεραρχίας, αναφέροντας τα εξής: «ουδεμία σκέψη διά υποχώρησιν, η τελευταία γραμμή αμύνης είναι εδώ, μέχρις εσχάτων».

Τα ιστορικά τεκμήρια, λένε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα! Το ΓΕΣ εκτιμώντας, ότι ο Κατσιμήτρος και η Μεραρχία του θα δέχονταν το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης, στις 24 Αυγούστου του 1940 -μόλις εννέα ημέρες μετά τον ύπουλο τορπιλισμό της «Έλλης» με τον πόλεμο πλέον προ των πυλών- έστειλε στον Στρατηγό νέες οδηγίες: «Αναγνωρίζεται η δυσχερής θέσις εις την οποία ευρίσκεται η Μεραρχία. Η Κυβέρνησις δεν αναμένει βεβαίως παρά της Μεραρχίας νίκας, δεδομένης της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, αναμένει όμως εκ ταύτης να σώσει την τιμήν των ελληνικών όπλων. Και προς τούτο δύναται ο διοικητής της Μεραρχίας να θέσει τας δυνάμεις αυτής όπως αυτός νομίζει καλύτερον».

Μάλιστα ο Αλέξανδρος Παπάγος είχε στείλει μια πολύ θερμή προσωπική επιστολή στον Κατσιμήτρο στην οποία του έγραφε τα εξής: «Αγαπητέ Κατσιμήτρο, (…) Επιθυμώ να γνωρίζεις ότι τόσον η Κυβέρνησις όσον και εγώ σε περιβάλλομεν μετ’ απολύτου εμπιστοσύνης και πλήρους εκτιμήσεως. (…) Σε ασπάζομαι εγκαρδίως. Αλέξανδρος Παπάγος». Και ο Στρατηγός που γνώριζε την Ήπειρο σαν την… παλάμη του, επέλεξε να αμυνθεί στη Γραμμή Ελαίας – Καλαμά, καθώς ήταν αυτός που είχε οργανώσει την άμυνα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο Κατσιμήτρος, ο οποίος είχε διακριθεί στα μέτωπα της Μικράς Ασίας, είχε το… ελεύθερο να ενεργήσει όπως εκείνος νόμιζε. Και αυτό έγινε σύμφωνα με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι ο στρατηγός Κατσιμήτρος καταδικάστηκε ως δωσίλογος επειδή συμμετείχε στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Τσολάκογλου ως υπουργός Εργασίας και Γεωργίας, θέσεις από τις οποίες παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1941!

Με κάτι τέτοιες ιστορικές παρανοήσεις ο «Ψιθυριστής» θυμάται τον Θάνο Βερέμη ο οποίος έκλεινε πάντα τις παραδόσεις του στο Πανεπιστήμιο με τη φράση: «Τα τεκμήρια, παιδιά. Να “βουτάτε” στα τεκμήρια όταν μελετάτε και γράφετε Ιστορία».

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *