21 Οκτωβρίου 2024
  • 21 Οκτωβρίου 2024

Ρεπορτάζ… ακρίβειας!

By on 19 Οκτωβρίου 2024 0 32 Views

Ο «Ψιθυριστής» έχει σήμερα ρεπορτάζ… ακρίβειας και άποψη! Εργένης γαρ, επιλέγω το Σάββατο για να κάνω τα ψώνια μου από το σούπερ μάρκετ και να πιω έναν καφέ σε κάποιο από τα στέκια της γειτονιάς μου!

 

Γράφε ο ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ

Έβαλα, λοιπόν, ένα πενηντάρικο στην τσέπη και όρμησα για υποκατάστημα μεγάλης ελληνικής αλυσίδας. Τη θυμάστε εκείνη την παλιά διαφήμιση; -«Γάλα, τυρί, ρυζί, Καμπά», 1.500 δραχμούλες με το ζόρι!

Τώρα, βάλτε στον λογαριασμό κιμά, μακαρόνια, λίγες ντομάτες για τη σάλτσα, κρεμμύδια, τυρί τριμμένο, τα τσιγάρα της μέρας και ο καφές που λέγαμε. Πάει το σαρανταπεντάρι -σχεδόν 17 χιλιάρικα σε δραχμούλες- και ο μήνας έχει ακόμα 19…

Και κάπου εδώ μού έρχονται στο μυαλό τα λόγια παλιού γνώριμου με θέση ευθύνης στο Υπουργείο Ανάπτυξης. «Την παντρευτήκαμε την ακρίβεια, φίλε» μου είχε πει σε ανύποπτο χρόνο σ’ έναν παραγοντικό καφέ που ήπιαμε προ διετίας. «Ειδικά εμείς εδώ πολύ δύσκολα θα το ελέγξουμε, λόγω της πολύπλοκης φύσης της αγοράς μας. Είναι ένα θέμα η εισαγόμενη ακρίβεια αλλά όχι το κέντρο του προβλήματος». Αυτά μού έλεγε το 2022. Τώρα έχουμε 2024 και σε δυόμιση περίπου μήνες 2025.

Ποια είναι όμως η πολύπλοκη φύση της αγοράς; Μα οι μεσάζοντες που η παρουσία τους και μόνο βάζει ένα 10% στις τιμές των προϊόντων, όλων των προϊόντων από το ψωμάκι μέχρι το ντεπόν. Εκεί καμία κυβέρνηση, διαχρονικά, δεν έβαλε κανόνες για να εξορθολογίσει τα πράγματα. Θέλουμε και ελεύθερη, αυτορυθμιζόμενη αγορά, τρομάρα μας!

Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ΦΠΑ, μια πολύ αξιόπιστη πηγή εσόδων σε μια εποχή που τα κουκιά πρέπει να είναι μετρημένα, γιατί στο κεφαλοχώρι της Ευρώπης που ζούμε τίποτε άλλο δεν αποδίδει εξόν από τους φόρους!

Οσον αφορά τώρα τις παρεμβάσεις τύπου… market pass ας καγχάσω δυνατά!

Το πράγμα δεν είναι βιώσιμο, το ξέρουμε και το ξέρουν… Το θέμα είναι πότε θα σπάσει το σπυρί και τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος, είτε δεξιός είτε αριστερός, γιατί η πείνα ως γνωστόν γεννάει τέρατα!

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *