4 Οκτωβρίου 2024
  • 4 Οκτωβρίου 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Άγριο παρασκήνιο στο ΕΛΚ με Βέμπερ και Μπακόλα, δημοσίευμα αποκάλυψη από Politico

Άγριο παρασκήνιο στο ΕΛΚ με Βέμπερ και Μπακόλα, δημοσίευμα αποκάλυψη από Politico

By on 2 Οκτωβρίου 2024 0 9 Views

Για «εμφύλιο πόλεμο» στην κορυφή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μιλά το Politico, με πρωταγωνιστές τον πρόεδρό του, Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Γενικό Γραμματέα, Θανάση Μπακόλα.

Στο ΕΛΚ, τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης υπάρχει έντονη διαμάχη, παρατηρεί το διεθνές μέσο ενημέρωσης που ειδικεύεται στα ευρωπαϊκά θέματα.

Μια διαμάχη για την στελέχωση του κόμματος αποκάλυψε μια διαμάχη στην οποία εμπλέκεται ο Βέμπερ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σπάνια πρόκληση από έναν άλλο σημαντικό παράγοντα του ευρωπαϊκού κόμματος, τον Θανάση Μπακόλα. Αυτό συμβαίνει καθώς ο Βέμπερ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ομώνυμου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος, ξεκινά μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του τελευταίου.

 

Παιχνίδια εξουσίας του Βέμπερ

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπακόλας ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα έπρεπε να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελαίρ. Ο Βέλγος πολιτικός ο οποίος έχασε πρόσφατα την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε ξεκινήσει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα ως επιλογή του Βέμπερ για τη θέση του «διευθυντή συντονισμού των κομμάτων-μελών». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Μπακόλας ισχυρίστηκε ότι ο Βέμπερ απέστειλε άμεσα ένα νέο οργανόγραμμα και δήλωσε με ένα γραπτό μήνυμα ότι ο Βαντενκεντελαίρ, θα λειτουργούσε αντ’ αυτού ως επιτελάρχης του κόμματος.

«Δεν μπορώ να υλοποιήσω τις απαιτήσεις του προέδρου», έγραψε ο Μπακόλας ως απάντηση στην κίνηση του Βέμπερ. Η θέση του επιτελάρχη όπως περιγράφεται, δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό του κόμματος ή τη βελγική νομοθεσία, και ως γενικός γραμματέας ο Μπακόλας είναι αυτός που θα είναι νομικά υπεύθυνος για τις παραβάσεις, υποστήριξε.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αφού απέτυχε στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγκατέλειψε τα σχέδιά του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ στράφηκε στη συγκέντρωση εξουσίας εντός του κομματικού μηχανισμού του ΕΛΚ. Εγκατέστησε τους πιστούς του σε καίριους ρόλους του ΕΛΚ και απομάκρυνε πιθανούς επικριτές και αντιπάλους.

 

 

Ο Βέμπερ είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες – αναμφισβήτητα δεύτερος μετά την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση να διορίσει τον Βαντενκεντελαίρ ήταν ο τελευταίος από μια σειρά ελιγμών που έχει πραγματοποιήσει ο Γερμανός πολιτικός για να σφίξει τη λαβή του στον μηχανισμό του ΕΛΚ.

Αλλά η ανοιχτή ανυπακοή του Θ. Μπακόλα είναι πρωτοφανής, σημειώνει το Politico.

 

Σύγκρουση κορυφής για την γραμμή του ΕΛΚ

Πίσω από τη διαμάχη για το προσωπικό διαφαίνεται μια ευρύτερη σύγκρουση για την κατεύθυνση του ΕΛΚ, το οποίο υπό την ηγεσία του Βέμπερ έχει κάνει μια στροφή προς τα δεξιά με ηγέτες όπως η Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία συναντήθηκε στη Ρώμη αυτό το καλοκαίρι, προκαλώντας την οργή ορισμένων εντός του ΕΛΚ που πιστεύουν ότι ο Βαυαρός πολιτικός τραβάει το κόμμα πολύ προς τα δεξιά.

Ενώ η ομάδα του ΕΛΚ αφορά μόνο τους ευρωβουλευτές, το κόμμα του ΕΛΚ υπάρχει για να εξυπηρετεί τους εθνικούς ηγέτες και τα κόμματα. Το Politico υπογραμμίζει ότι ο Θ. Μπακόλας, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να στοιχηματίζει ότι οι ηγέτες που συνδέονται με το ΕΛΚ, όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο και ο ηγέτης της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς, θα τον υποστηρίξουν και θα παρέμβουν για να χαλιναγωγήσουν τον Βέμπερ.

Εάν δεν το κάνουν, θα παγιωθεί η θέση του Βέμπερ ως αδιαφιλονίκητου ηγέτη του ΕΛΚ.

«Ο κ. Βέμπερ τείνει να κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες», παρατήρησε ένα ανώτερο μέλος του ΕΛΚ, το οποίο διατήρησε την ανωνυμία του για να σχολιάσει τις ευαίσθητες ισορροπίες μέσα στο κόμμα του. Τα παιχνίδια εξουσίας και οι αλληλοκατηγορίες έρχονται καθώς το ΕΛΚ παραμένει η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, επανέφερε τη φον ντερ Λάιεν με μια πιο συντηρητική πλατφόρμα και είναι σε καλό δρόμο για να αυξήσει το κυρίαρχο αποτύπωμά του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *