18 Σεπτεμβρίου 2024
  • 18 Σεπτεμβρίου 2024
  • Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Financial Times: Επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν, ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας (φωτό)

Financial Times: Επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν, ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας (φωτό)

By on 13 Σεπτεμβρίου 2024 0 7 Views

Eυρωπαϊκή παρέμβαση για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας ζήτησε με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κομισιόν ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, που οδήγησαν σε μεγάλες αποκλίσεις στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπόλοιπων μελών της Ένωσης το καλοκαίρι.

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι παθογένειες της ευρωπαϊκής αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα απότομες και μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ κάλεσε τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεσα μια «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση».

Στην επιστολή του προς την επικεφαλής της Κομισιόν ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι πλέον οι τιμές, πέρα από τους εποχικούς παράγοντες -καύσωνας, ανομβρία- που επηρέασαν την τιμολόγηση στη χονδρική αγορά, επηρεάζονται από τις εκτεταμένες βλάβες που έχουν προκαλέσει ρωσικά πλήγματα στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το Κίεβο να εισάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την ΕΕ, ενώ παλαιότερα εξήγαγε ενέργεια. «Πρόκειται για ένα ακόμα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», ανέφερε στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέραν της Ελλάδας, ξαφνικές ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες αντιμετώπισαν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, με τους FT να αναφέρουν ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν κατά τους θερινούς μήνες.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *