19 Σεπτεμβρίου 2024
  • 19 Σεπτεμβρίου 2024
  • Home
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Μπάιντεν: Θα δώσει το ΟΚ στους Ουκρανούς να χτυπήσουν τους Ρώσους με αμερικανικούς πυραύλους;

Μπάιντεν: Θα δώσει το ΟΚ στους Ουκρανούς να χτυπήσουν τους Ρώσους με αμερικανικούς πυραύλους;

By on 11 Σεπτεμβρίου 2024 0 14 Views

Ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να  άρουν τους περιορισμούς για τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας άφησε με δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.

Ο Μπλίνκεν μαζί τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι θα ταξιδέψουν μαζί στο Κίεβο την Τετάρτη (11/9), όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ένας από τους στόχους τους της επίσκεψης, όπως είπε ο επικεφαλής της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να «ακούσουν απευθείας από την ουκρανική ηγεσία» τους «στόχους της και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες».

Η δήλωση του Μπάιντεν ήρθε λίγες ώρες μετά την κατηγορία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι το Ιράν προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία.

Μάλιστα ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία επέβαλαν ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν για τον εφοδιασμό της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στην Ουκρανία.

Εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή κίνηση, θα ικανοποιήσει επανειλημμένα αιτήματα της Ουκρανίας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, γεγονός που, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, τους άφησε να πολεμούν κατά της πλήρους εισβολής της Ρωσίας με δεμένα χέρια.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη σχολιάσει, αλλά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα».

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *