16 Σεπτεμβρίου 2024
  • 16 Σεπτεμβρίου 2024

Αυξάνεται το επίδομα παιδιού

By on 2 Σεπτεμβρίου 2024 0 14 Views

Στο επίκεντρο της ατζέντας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) βρίσκεται η αναμόρφωση της πολιτικής προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, ενώ ήδη έχει «κλειδώσει» η αύξηση του επιδόματος παιδιού.

Τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω προπληρωμένης κάρτας, πιθανότατα από το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να «τραβούν» έως το 50% του επιδόματος σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο θα δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών με την προπληρωμένη κάρτα.

 

Η αύξηση

Η αύξηση αυτή στοχεύει ιδιαίτερα στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αύξηση του ποσού, θα διευρυνθεί και η βάση των δικαιούχων, αξιοποιώντας τα αδιάθετα κονδύλια που έχουν προκύψει από τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων, λόγω του δημογραφικού ζητήματος και των αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων.

Η μείωση των γεννήσεων και τα αυξημένα πραγματικά, αλλά κυρίως τεκμαρτά, εισοδήματα του 2023 έχουν περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος παιδιού.

Για παράδειγμα, ενώ τη δεύτερη δόση του επιδόματος τον περασμένο Μάιο έλαβαν 604.572 δικαιούχοι, μέχρι το τέλος Ιουλίου ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 532.830, δηλαδή σχεδόν 72.000 λιγότεροι.

Σήμερα, το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70, 42 και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων, και σε 140, 84 και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *