14 Σεπτεμβρίου 2024
  • 14 Σεπτεμβρίου 2024

Αστυνόμευση εδώ και τώρα!

By on 20 Αυγούστου 2024 0 32 Views

Διάβασα με μεγάλη θλίψη ένα post στο facebook για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σαλαμίνας αναφορικά με την αστυνόμευση.


Γράφει ο Σπύρος Νάννος

Χωρίς να δώσω τα στοιχεία του καταγγέλλοντα, αν και το έκανε δημόσια στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο λόγω της αγανάκτησής  του, δεν θα σταθώ στην κριτική που ασκεί με άκρως επιθετικό τόνο στην δημοτική αρχή του Γιώργου Παναγόπουλου (σ.σ. θα υπάρξει νεότερο άρθρο για τις συνολικές ευθύνες), αλλά στα όσα έγραψε στο τέλος της ανάρτησης: «Σήμερα μας λήστεψαν δύο σπίτια. Η απάντηση των αστυνομικών; “Ανεβάστε το στο facebook”.  Όχι δεν θα το ανεβάσω στο facebook θα πάρω την καραμπίνα στα χέρια μου όπως πρέπει να κάνουμε όλοι».

Προφανώς, ο συγκεκριμένος κύριος έχει αγανακτήσει.  Και με το δίκιο του! Προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά που έμαθε ότι σπίτια φίλων του έγιναν στόχος ληστών. Μπορεί και ο ίδιος να είναι «θύμα».

Το θέμα είναι γενικό. Εάν πράγματι, η αστυνόμευση στην Σαλαμίνα είναι… επαρκής. Δεδομένο ότι το καλοκαίρι το νησί γεμίζει με περισσότερο κόσμο (σ.σ. αν και παρόμοια γεγονότα έχουν καταγγελθεί στα κοινωνικά δίκτυα και το χειμώνα), εννοείται ότι στην Αστυνομία δεν συμβαίνει το ίδιο… σκηνικό! Δηλαδή, δεν αυξάνονται οι αστυνομικοί. Και δεν είναι θέμα μόνο Δήμου, που οφείλει να έχει ζητήσει ενισχύσεις. Είναι και θέμα του αρμόδιου υπουργείου.

Εδώ λοιπόν προκύπτουν τα δύο εξής ερωτήματα:

  • Πρώτον, φτάνει η αστυνομική δύναμη στο νησί;
  • Δεύτερον, έχει ενημερώσει η δημοτική αρχή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για όσα συμβαίνουν με την αστυνόμευση και το καλοκαίρι;

Στο πρώτο ερώτημα, αποδεικνύεται ότι η αστυνομική δύναμη στη Σαλαμίνα, δεν… φτάνει. Ξεκάθαρα πράγματα, σταράτα.

Στο δεύτερο ερώτημα, εξ’ όσων γνωρίζω, η δημοτική αρχή, εκτός από τις στοχευμένες δράσεις που έχει κάνει με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στα περιβόητα «ντου», έχει ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο. Και φυσικά, πρέπει να βγει επίσημα και να δείξει τις ενέργειες που έχει κάνει.

Υπάρχει λοιπόν και το τρίτο ερώτημα: Τι μέλλει γενέσθαι;

Με τα σημερινά δεδομένα, είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Κατ’ αρχήν, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ η συμπεριφορά του αστυνομικού, εφόσον ισχύει η ανάρτηση και τα γραφόμενα, περί… facebook. Τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες. Και φυσικά, πρέπει να κληθεί από το αρμόδιο τμήμα, εφόσον υπάρξει καταγγελία, για να δώσει εξηγήσεις.

Στο δια ταύτα…

Ο καταγγέλλοντας δεν είναι ούτε ο πρώτος, φυσικά ούτε ο τελευταίος που αναφέρεται στις ληστείες στα σπίτια της Σαλαμίνας. Είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς δεν έχει «παταχθεί», αντίθετα γιγαντώνεται.

Πρέπει επιτέλους η Αστυνομία στη Σαλαμίνα να ζητήσει μόνιμες ενισχύσεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενδιαφερθεί για ένα νησί που είναι δίπλα σε Αθήνα και Πειραιά και αποτελεί συχνό προορισμό ειδικά το καλοκαίρι.

Διαφορετικά, η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, για την ακρίβεια έχει γίνει ανεξέλεγκτη και όλοι έχουν ευθύνες.

Η λύση, δεν είναι το… facebook, όπως επικαλέστηκε (σύμφωνα με την καταγγελία πάντα) ο αστυνομικός που μάλλον δεν γνωρίζει τι σημαίνει να σου ληστεύουν στο σπίτι.

Η λύση πρέπει να δοθεί οργανωμένα (Αστυνομία, Δήμος, Περιφέρεια), στοχευμένα και φυσικά με πράξεις και όχι με λόγια.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *